Top drie, overzichtsproeverijen Nederlandse importeurs

Overzichtsproeverijen Top Drie 2018

 Het is weer die tijd van het jaar dat er heel wat te proeven is. Bij minstens vijf importeurs, verspreid over het land, stonden op de maandag en dinsdag de wijnen weer open. Perswijn gaf daarbij uiteraard acte de présénce. Ondergetekende was bij Noordman, J.Bart, André Kerstens  en Anfors-Imperial te gast om de onvermijdelijke asperge wijnen, de nieuwkomers, of juist die ouwe gouwe klassiekers te proeven. Lees verder voor mijn persoonlijke top drie per importeur.

slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
Prev
Next

Noordman Wijnimport:  

De topgebieden uit Zuid-Afrika en klassiek Europa voeren bij Frans Kleijs de boventoon. Tenminste tijdens deze overzichtsproeverij.

 1. Bijzonder Spaans uit een hooggelegen gebied in Málaga; de Payoya Negra 2014, Finca de Melonera. Van de druiven syrah, garnacha en iets minder bekend; de tintilla de Rota & Roma. Zeer complex glas, met prettige bitters, en aroma’s van specerijen en noten. Bijzonder!
 2. Van de vrolijke wijnmaker Paulo Laureano, de Dolium tinto 2014, DOC Alentejo Van de aragonês, trincadeira en alicante bouchet: Zomerse wijn waar je vrolijk van wordt, van de smaak dan. Zachte kracht, en lekker rijp fruit.
 3. Deze wijn is altijd uitverkocht volgens de producent. Ik snap het, de Mirabillis grande reserva branco 2016 uit de Douroheeft een uitgesproken karakter. Gemaakt van een fieldblend met onder andere viosinho en gouvejo van oude stokken. Dit is mijn wijn; power en raffinement in één glas, door de mooie bitters, de zuren en een zeer aangename lengte.

Vanaf de proeverij bij Noordman snel door naar het koele Scheveningen. Daar stonden in strandtent Barbarossa 150 wijnen open van André Kerstens en het duo Anfors- Imperial. Daar krijg je het vanzelf warm van.

Favorieten bij André Kerstens:

 1. Viognier zoals hij hoort te smaken. Gemaakt onder het bijzondere label ‘Les vins de Vienne’ van wijnmakers Yves Cuilleron, Pierre Gaillard en Pierre Villard. De d.P Collines Rhodaniennes 2016. De zes maanden op lie geven hem net die lengte, die mineraliteit en die uitgesproken smaak.
 2. Een andere klassieker is de Riesling. Te vinden in zeer veel uitvoeringen. De Nieuw-Zeelandse producent Framingham weet hoe het hoort met zijn Old Vine Riesling 2015.Ook Jancis Robinson is zeer te spreken over deze wijn. Rijpe perzik in combinatie strak droge zuren en een touchgoutte de pétrol. Precies goed! Net als de Pinot Noir 2014 van dit huis.
 3. Nederlanders zijn geen grote fan van de muskaatdruif. De droge versie hiervan kennen ze al helemaal niet. Zonde! Dit is zó anders en verfrissend. Producent Botani schenkt met de Moscatel seco, Sierras de Málaga 2016 een knisperend droog glas met de bekende muskaat aroma’s.

Te proeven bij Anfors- Imperial

Favorieten:

 1. Regina Mey is de vrouw die de Nederlanders aan de wijn uit Oostenrijk en in het bijzonder aan de grüner veltliner heeft gekregen. Deze is nu niet meer weg te denken van de wijnkaarten op vele niveaus. Uiteraard is haar Wachau grüner veltliner ‘Loibenberg Smaragd 2016van hoog genietniveau. Heerlijk zacht met een Mineraal met fijne bitters en een behoorlijke lengte. Zo willen we hem altijd en overal.
 2. Verdiccio dei Castelli di Jesi, ook zo’n wijn die je van heel goedkoop tot behoorlijk aan de prijs kunt vinden. Dat proef je er dan vervolgens ook aan af. De variant van ‘Il Cantico Riserva 2015 is duidelijk van goede komaf. Een schoolvoorbeeld van kurkdroog, smaakverruimend wit met net de goeie bitters.
 3. De lente laat maar op zich wachten dit jaar. Gelukkig is Châteauneuf-du-Pape 75 cl gebottelde zonne-warmte met gekonfijte aardbei en framboos, en een verfijnde dosis   Een waar genot, zeker indien afkomstig van het huis de Marcoux.

 

Ruime keuze bij Wijnimport J.Bart.

Helaas won mijn suggestie voor een uitstekende aspergewijn (Châteaux Viranel uit Saint Chinian) niet, maar ook bij Wijnimport J.Bart was de keuze ruim. Te proeven waren veelal wijnen uit het klassieke Europa, maar ook Zuid-Afrika kwam goed aan bod.

Favorieten:

 1. Het komt zelden voor dat ik enthousiast ben over een vin nature, maar de Penedés Ulls de Mel Vi Zarel.Lo, jaargang 2016is echt heel goed gemaakt. Deze wijn vibreert in het glas. Fijne aroma’s van licht zomerfruit als abrikoos en wat citrustonen. Feestje..
 2. Frederica Zeniis een uitstekende ambassadrice van haar wijnen. Maar zelfs zonder haar enthousiasme doen die het over de hele linie uitstekend. Vooral de Amarone della Valpollicella Barriques 2013 is een wonder van intens fruit, complexiteit en lengte.
 3. De Elzas is geen gebied waar je veel over hoort. Toch komt er veel moois vandaan. Zo ook zeker de Chasselas Vieilles Vignes uit 2016.Heerlijke zomerse wijn met een bak fris voorjaarsfruit. Geweldig alternatief voor een terraswijn van de gebruikelijke druivenrassen.
 4. Vooruit, nog eentje want deze hoorde zeker bij mijn favorieten; Een uitstekend én betaalbaar alternatief voor een witte Bourgogne, de 2016 Chardonnay ‘SW’ van Martin Waßmer uit Markgräflerland. Verfijnd en elegant, met mooi versmolten hout.

Opvallend is dat het aanbod van wijnen uit klassiek Europa die van de Nieuwe Wereld ruim oversteeg. Niet dat ik dat een probleem vind, integendeel. Er wordt in Europa zoveel moois gemaakt, en daar kunnen we alleen maar blij van worden. Het wordt een mooie zomer..!

Share

Geef een antwoord