Port, niet alleen voor deftige mensen.

Port is posh, of niet. Wie koopt er nog zo’n geweldig mooie wijn, voor ná de maaltijd?Om die waardig af te sluiten. Of op een ander moment op de dag? Bij de grootste groep consumenten is deze spannende variatie op een saai dessert nog onbekend, dus onbemind. Maar investeer eens in een goed jaar, een aanrader is de Vintage 2016. En laat die dan nog een aantal jaren rusten. Succes verzekerd!

slide
slide
slide
Euan Mackay van Symington
slide
slide
De grootste spelers op Port vlak
slide
Depot van de 2007..
slide
Prev
Next

Vintage 2016                                                                                                                                                         Onlangs mocht ik een overzicht proeven van de vintage 2016, een voor de ‘gewone’ stille wijnen een fantastisch wijnjaar. Alleen in een exceptioneel mooi jaar worden er vintages gemaakt. 2016 was zo’n jaar. En de wijnen tonen zich van zijn mooiste kant, ze zijn uiteraard nog piepjong. Want als er een wijn is die ongelofelijk lang kan ouderen, is dat Port.

Waarom was het jaar 2016 nou zo bijzonder?                                                                                       De combinatie van een warme natte winter, een regenachtige koele lente, en een buitengewoon hete en droge zomer zijn de juiste omstandigheden voor een Vintage. Zeker als er af en toe een bui valt op kritieke momenten. Als je dan als wijnmaker ook nog het lef hebt om te wachten tot het juiste moment van plukken – en dat was heel laat dit jaar- dan heb je perfect rijp fruit. Deze optelsom maakt van een goed jaar, een exceptioneel jaar. Dit is het geval voor Vintage 2016, Over de hele linie tonen de Portwijnen van de grote merken als Grahams, Dow’s, Warre’s, Cockburn’s, Quinta do Vesuvio, Quinta de Roriz een fijne frisheid naast het rijpe fruit, veel sap en goeie lengte. Niets storends te bekennen in deze wijnen, alleen maar belofte op grootsheid als je ze de tijd geeft om te rijpen op fles.

Vintage 2007 en 2011

Aan het einde van de rij 2016 stonden ook nog de 2007 (Dow’s) en de 2011 (Graham) vintages. Beiden met indrukwekkende scores van de Wine Spectator en Parker.  Als je deze wijnen proeft, dan weet je dat het de moeite waard is een tijdje te wachten. Elke slok is weer een bijzondere beleving van hoe een oudere port hoort te smaken. Vintage 2007 is de trots van Euan Mackay van Symington, de belangrijkste speler op de Port markt. Hij vertelt; de 2007 is zeer complex en krachtig, vol en rijk” Ik proef smaken van chocolade, rijp gekonfijt fruit en een lengte waar je u tegen zegt. Om dit te kunnen waarderen hoef je geen oud geld te hebben. Tuurlijk, het kost wat, maar dan zet je ook iets heel bijzonders op tafel.

Importeurs: Verbunt Wijnkopers, André Kerstens en Oud Reuchlin&Boelen

 

Share

Geef een antwoord