Een goed zomerglas ‘Picpoul de Pinet 2013’

iStock_000015677546XLarge

Witte Langudoc-Roussillon wijnen Iets meer dan 20 procent van alle wijn afkomstig uit de Languedoc-Roussillon Languedoc – Roussilon is wit. De klassieke witte druivenrassen uit dit gebied, zoals roussane, marsanne, grenache blanc & gris en bourboulenc zorgen voor aromatische en complexe wijnen. Dit is goed te proeven aan wat de grotere AOC’s uit La Clape, Corbières, Faugeres, Minervois en St Chinian dit voorjaar presteerden tijdens de overzichtsproeverij ‘Les Millesimes en Languedoc 2013’ te Carcassonne.

Algemene indruk De algemene indruk van de geproefde witte wijnen uit de Lanquedoc-Roussillon: echte eetwijnen met veel body en structuur. Het zijn karaktervolle wijnen, onder andere door het aanwezige houtgebruik en de redelijk hoge alcoholpercentages. Dit maakt het robuuste wit uit deze streek heel goed gastronomisch inzetbaar. Deze wijnen zijn prima te combineren met gerechten die bereid zijn met room en uitgesproken (gerookte of gegrilde) vis- of kipgerechten.  Ook zijn het fantastische begeleiders van kaas, het liefst van een steviger smaaktype.

Fris contrast                                                                                                                                                                                              Best positief dus, en een groot contrast met de eveneens gepresenteerde wijnen gemaakt van de redelijk onbekende druif picpoul, in Frankrijk de picquepoul genoemd. Deze wijn, afkomstig uit de Pinet, is een frisse uitzondering op het wit uit de Lanquedoc. Sinds 2013 heeft dit herkomst gebied een felbegeerde eigen AOP. En terecht, ze laten een prettig uitgesproken en eigen gezicht zien. De letterlijke naam van de druif is ‘bekkentrekker (pic=bek, poul=trekker) vanwege de redelijk uitgesproken citrus zuren en het effect daarvan op de gezichtsuitdrukking van de drinker van deze wijnen. Deze zuren zijn zeker ook in jaargang 2013 duidelijk aanwezig. Een fles van de picpoul heeft een heel herkenbare vorm, een zogenaamde ‘Bouteille Neptune’ (fles van Neptunes, god van de zee).

Over de druif

De picpoul is een van de dertien druivenrassen die officieel mogen voorkomen in de wijn Châteauneuf-du-Pape. Verder is de druif is toegestaan in de AOP van de Coteaux du Languedoc en van de AOP du Rhône. De wijnen zijn levendig en zilt, met fijne citrus- zuren en zijn vaak aangenaam gastronomisch inzetbaar. Je proeft er wat Zuid-Franse  kruiden in, en peer en appel. De Picpoul de Pinet mag uit zes gemeenten komen: Pinet, Pomérols, Castelnau-de-Guers, Montagnac, Mèze en Florensac.

Terroir: zee

De picpoul druif heeft een mooie bakermat, de wijngaarden liggen op gemiddeld 60 meter hoogte op de heuvels en in het vlakkere gebied ten noordoosten en ten zuiden van het plaatsje Pinet. Dichtbij het bassin van Thau dat tussen Pinet en de Mediterranee ligt. Hier groeit de druif op een kalkrijke bodem. De zee is dan ook een belangrijk onderdeel van het terroir van de picpoul. De druif haalt tegen het einde van het rijpseizoen zijn complexiteit uit het vocht van de zee.

 

Fruits de mer

De historie vertelt dat men vroeger in dit gebied simpele wijn maakte van overrijpe picpoul druiven voor de productie van de Noilly Prat. Maar nu halen de fabrieken de druiven voor dit aperitief uit eigen land (Spanje en Italie), want dat bleek veel goedkoper. Sindsdien is Pinet bezig met de productie van frisse wijnen van veel minder uitgerijpte druiven. Een goeie zet, want de picpoul heeft een heel eigen identiteit. Het is een geweldige terraswijn, en is met zijn minerale smaak in de combinatie met oesters en andere fruits de mer, een ware smaaksensatie.

Een gouden tip voor als u in de buurt bent van Bouzigues;  lunchen met een goed gekoeld glas Picpoul en oesters of mosselen die net uit zee zijn geplukt.

Maar zover hoeft u het helemaal niet te gaan, deze wijn is een prachtige combinatie met een simpel scholfiletje. Op een bedje van zeewier of lamsoren.  En wat van die zwarte Spaanse olijfjes.

Waar te koop: In de meeste visrestaurants aan de Franse zuidkust staat de Picpoul  op de kaart. In Nederland is deze ‘Chablis uit de Lanquedoc’ minder bekend maar wel redelijk goed verkrijgbaar en heel betaalbaar. Hieronder wat kooptips:

 

1.Picpoul de Pinet les Mouginels (€ 7,58 /liter) (AH)

Proefnotitie: Lichte frisse picpoul met duidelijk aanwezige citrus zuren, appel en peer in de neus en mond.

 

2. Picpoul de Pinet Les Courtelles  € 6,99 (Gall)  Proefnotitie: mineraal, met aangename citrus zuren en iets appel en peer in de smaak.

3. Domaine de Felines Picpoul de Pinet € 6,95 (Wijnkoperij de Hermitage) Proefnotitie: veel mineraliteit en hele subtiele anijs, acacia en appel aroma’s met goeie citrus zuren

4. Les Cadastres Picpoul € 7,50 (Grapedistrict) Proefnotitie: Bijzondere en elegante Picpoul met ananas- en dille aromas en een minerale afdronk.

5.Domaine des Lauriers € 6,96 (Bensdorp-wijnen.nl) Proefnotitie: Strak droge ziltige variant, met duidelijk aanwezige citrus zuren. Iets kruidig in de neus.

 

 

Share

Geef een antwoord