Een goed zomerglas; Crémants de France

Crémants: Ultieme zomerwijnen met een feestelijk accent. In Nederland drinkt men een mousserende wijn meestal alleen tijdens speciale gelegenheden. Maar waarom eigenlijk? Zeker een Crémant is een drempelloze bubbel, want zeer betaalbaar. Bovendien is deze te vinden in elke middelgrote supermarkt. Prosecco, move over

slide
slide
slide
Prev
Next
Eigen smaak

Ooit stond de vermelding ‘Crémant’ op het etiket voor wijnen met minder CO2 dan het echte werk: de Champagne. Deze discrete bruiswijn had een lichte mousse die ‘crémig’ aanvoelde in de mond. Tegenwoordig zit het helemaal goed met het koolzuurgehalte van een Crémant, deze is nu hetzelfde als in een Champagne. Crémants onderscheiden zich nu vooral door hun terroir.

Druiven

Sinds 1975 is de naam Crémant voorbehouden aan mousserende wijnen uit een bepaald herkomst gebied. Ze zijn geproduceerd volgens de ‘methode traditionelle’  Vandaag de dag komen de Cremants uit de grote wijngebieden van Frankrijk (en Luxemburg). Ze worden gemaakt in de Loire, Limoux, Bordeaux, Die, Jura, Alsace en in de Bourgogne. Al deze Crémants hebben hun eigen kenmerkende smaak, logisch natuurlijk, gezien het feit dat elk gebied zijn eigen voorwaarden heeft voor het gebruik van de bepaalde druivenrassen.


Concours national Crémants de Jura. 
Deze verschillen werden helemaal duidelijk tijdens een bliksembezoek aan het meest oostelijke wijnproducerende gebied: de Jura, Hier was het ‘23e concours national des Crémants’ aan de gang. Dé gelegenheid om alle Cremants die in Frankrijk gemaakt worden te proeven. Ook Luxemburg was van de partij. De druivensoorten chardonnay en pinot noir blijven echter de back bones van de meeste Crémants. Vooral in de Bourgogne zijn dat naast wat Gamay en aligoté de hoofddruiven.

De cépages die voor de andere Crémants gebruikt worden en daarmee hun typiciteit geven zijn voor de Loire de ‘ster druif’ chenin blanc, met daarnaast de cabernet franc. In de Limoux  is de mauzac de smaakbepaler boven op de basis van chardonnay en pinot noir. En in Bordeaux is dat de semillon naast de sauvignon blanc. Clairette, aligoté en muscat geven de Crémant de Die een heel eigen gezicht, terwijl drie kleuren pinot, auxerrois, riesling en chardonnay de Crémant d’Alsace een uitgesproken karakter geven. De accenten in de smaak van de Crémants van buurland Luxemburg komen van de auxerrois en de pinot blanc.

Chardonnay en meer..Maar de meeste aandacht tijdens dit concours ging uit naar de Crémants van gastlocatie Jura. Ook hier weer overwegend chardonnay en soms pinot noir naast de toegestane trousseau. Maar 5% savagnin (naast 95% chardonnay) maakte het grote verschil van een prima tot een excellente Crémant de Jura. Dit zijn duidelijk proefbare verschillen. Het is dus zaak om te weten waar de voorkeur naar uitgaat qua smaak. Niet dat de keuze overweldigend groot is, het meest verkocht in Nederland is de Crémant de Bourgogne die in veel supermarkten op de schappen staat. De Marsigny Crémant Blanc de Noirs van de C1000 behaalde de hoogste score bij de Kassa consumententest. Daarna, op een goeie tweede plaats volgt de Crémant d’Alcace. Naar een Crémant de Jura moet goed gezocht worden. Slechts 12% van de totale productie is bestemd voor de export. Landen als Duitsland, Engeland, Australie USA en Japan zijn de belangrijkste afnemers. Een groot deel van de Crémant productie wordt trouwens geconsumeerd in eigen land.

Savoir vivre, dat zal ‘m zijn.

Share

Geef een antwoord