Wijn van de toekomst

Carcassonne, april 2018; een grote groep internationale wijnpers  heeft zich verzameld voor wel een hele bijzondere proeverij: wijnen van totaal nieuwe druivenrassen. Daar is iedereen wel benieuwd naar. De presentatie is in handen van Jean Louis Escudier, directeur de l’Unité expérimentale de Pech Rouge-Inra Montpellier. Dit technologische platform heeft zich de afgelopen tien jaar als partner van het INRA beziggehouden met de toekomst van wijn. Maar dan wijn die goed is voor mens én milieu.

slide
slide
slide
slide
slide
slide
Prev
Next

Wereldwijde veranderingen

Iedereen is zich er van bewust dat op wereldwijd niveau het klimaat in een rap tempo aan het veranderen is. En alhoewel de Fransen op veel vlakken wars zijn van veranderingen, zijn ze zich wel zeer bewust van de importantie van een van hun belangrijkste sectoren, de wijnbouw. De oogstdata blijven maar naar voren schuiven, er worden nog steeds (te) veel bestrijdingsmiddelen gebruikt. Tijd voor actie dus.

Sinds 1972.

Een man die al heel lang met deze actie bezig is, is Alain Bouquet van het INRA (Frans Nationaal Instituut voor Agricultureel Research) Hij werkt, al sinds 1972, aan een kruising van de Vitis Viniferamet andere rassen. Het beoogde resultaat was in eerste instantie om die druivenrassen te creëren die resistent zijn tegen uit Amerika overgekomen ziektes zoals (valse) Meeldauw.  De bestrijding van deze ziektes vraagt vandaag de dag nog steeds om een arsenaal aan bestrijdingsmiddelen. Daar wil iedereen vanaf.  Een ander doel is die druivenrassen creëren, die bestand zijn tegen hogere temperaturen en tegelijkertijd minder suikers ontwikkelen.Maar dan wel op het huidige niveau van kwaliteitswijnen.

Alain Bouquet: “het doel is om druivenrassen te creëren die resistent zijn tegen ziektes, en niet tegen wijnboeren”

Nieuwe druivenrassen

Na jarenlange studies en experimenten is het gelukt om inderdaad druivenrassen met schimmelresistentie kenmerken te ontwikkelen. Tegelijkertijd hebben deze druivenrassen alle Vitis vinifera karakteristieken die voor kwaliteitswijnen essentieel zijn. Het druivenras dat hiervoor werd gebruikt, is afkomstig uit Noord-Amerika, de muscadina rotundifolia. Deze werd gekruist met ons wel bekende druivenrassen zoals grenache, chasan, merlot en cabernet sauvingnon. Nu, na de zevende en achtste generatie met ongeveer 1500 kruisingen, 39000 bevruchtingen en het planten van 750000 met ziekten geïnfecteerde zaailingen, werden er 46000 planten geselecteerd met genoeg resistentie. Deze werden uitgezet in uiteenlopende terroirs. Hiervan werden ongeveer 6300 wijnen gemaakt en gekeurd. Het resultaat is dat er 15 rassen verder zijn uitgeprobeerd waarvan er tien zijn toegelaten in een of meer landen als zijnde voldoende kwalitatief binnen de geldende wetgeving.

Les variétés Bouquet

Nu laat men de wijnen, gemaakt van deze nieuwe druivenrassen, proeven aan de internationale pers. Dit gebeurt in de Languedoc, want de laatste 10 jaar zijn het CIVL, de overkoepelende organisatie voor de AOC’s aldaar, en IGP Sud de France de partners in dit onderzoek naar wijnen van de toekomst.

De geproefde wijnen hebben nog geen naam, alleen nummers die refereren aan de gebruikte druivenrassen. Ze worden pas in 2020 officieel gedoopt . Nu staan ze nog te boek als’ les variétés Bouquet’ die, naar Alain Bouquets eigen zeggen, genetisch en morfologisch het meest verwant zijn aan de Vitis Vinifera.

Geproefd

We proeven monocepage wijnen die een basic opvoeding kregen, dus zonder enige houtrijping. Het resultaat is zo gek nog niet. Het is net een ‘gewone’ proeverij met mooie en minder mooie wijnen ertussen. Geen rare smaken, geen foxy tonen, die zo kenmerkend zijn voor de wijnen van puur Amerikaanse druivenrassen. Opvallend is dat er bij het wit veel muskaat smaken voorbijkomen, en dat de wijnen met grenache en marselan als een van de ‘ouders’ het heel goed doen. Verder hebben veel van de geproefde wijnen alcoholpercentages die een stuk lager liggen dan de gebruikelijke 14 procent.  Dat is een hele goeie ontwikkeling, zeker hier in de Languedoc. Als ik het thema van deze proeverij niet zou hebben geweten, zou ik niet in de gaten hebben dat we hier wijnen proeven van experimentele druivenrassen.

Andere wijnen

De mens is altijd op zoek naar verbeteringen, maar houdt ook graag vast aan beproefde successen, zoals de smaak van bepaalde wijnen. Denk aan de unieke en veel gekopieerde blend van de wijnen uit Bordeaux. Het vraagt dus een open houding om deze wijnen te waarderen. We hebben geen keus, de wereld veranderd en wij moeten mee. Maar dankzij het harde werk van pioniers als Alain Bouquet en Jean-Louis Escudier,  kunnen we ook in de komende eeuw blijven genieten van een mooi glas.

Bronvermelding: http://www.inra.fr/Grand-public/Alimentation-et-sante/Tous-les-magazines/Jean-Louis-Escudier-ingenieur-Unite-experimentale-de-Pech-Rouge

Lees meer van Jean Louis Escudier, co-auteur van ‘Del’œnologie à la viticulture’

 

Share

Geef een antwoord