Israël, land van melk, honing en wijn!

Israël, het is niet heel erg bekend, maar er wordt wijn gemaakt. En ook al best heel lang.

Sinds 1880 is het een serieuze business toen Baron Edmond de Rothschild investeerde in de wijnbouw in dit land van melk en honing.  Een overzichtsproeverij van de Golan Heights Winery bewijst het potentieel van het op z’n minst opmerkelijke land. We proeven de wijnen in combinatie met de culinaire uitspattingen van Bar Fisk (www.barfisk.nl)waar ze koken met de allure van de restaurants in het immens hippe Tel Aviv.

slide
slide
slide
slide
slide
Prev
Next

Yarden = Jordaan

De naam van de topselectie van de Golan Heights is Yarden (niet te verwarren met het uitvaartbedrijf). Het is tevens de Hebreeuwse naam van de Jordaan, de meest spraakmakende rivier van Israël. In de nabijheid van deze rivier wordt op 600 hectare, in totaal 430 percelen van twintig! internationale druivenrassen wijn gemaakt. Door Victor Schoenfeld, de verantwoordelijke wijnmaker bij Yarden.

Microkosmos

Er wordt gefluisterd dat met de komst van Victor de kwaliteit van de wijnen pas echt optimaal is geworden. Hij is dan ook een internationaal opgeleide wijnmaker die zag hoe het eraan toe ging in o.a. Champagne en Californië. Israël is een klein land, maar biedt veel uitdagingen op terroir vlak. En als je die net als Victor weet te benutten, kun je mooie wijnen maken. Victor vertelt “Het is bij ons een echte microkosmos. De vulkanische bodem kent hier op een afstand van 40 km alleen al vijf verschillende types die ook nog enorm van leeftijd verschillen. We maken gebruik van de verkoelende hoogte van de Heights op de berg Hermon. De hoogte van aanplant varieert van zuid naar noord van 400 naar 1300 meter hoogte. Daarom kunnen we ook zoveel verschillende wijnen maken”.

‘Focussed fruit’

Daar draait het volgens Victor om: de focus op echt rijp fruit. “Onrijp of overrijp fruit van de verschillende druivenrassen smaakt allemaal hetzelfde. We willen dát fruit hebben dat zijn eigen expressie loepzuiver laat zien. En dan van het juiste terroir. We hebben bijvoorbeeld onze wijngaarden zorgvuldig ingedeeld op de samenstelling van de bodem, het vochtgehalte etcetera. Het zijn kleine blocksdie natuurlijke grenzen volgen. Dan krijg je opeens minder strakke vormen voor je wijngaard. De natuur bepaalt en we proberen haar zoveel mogelijk te begrijpen en te volgen.

Biologische kasjroete wijn

Er wordt alleen maar koosjere wijn gemaakt. Geproduceerd onder rabbinaal toezicht. Daar proef je niets van. Maar het is wel belangrijk voor de Joodse gemeenschap. Vandaar dat er slechts 30% bestemd is voor de export naar vooral de Verenigde Staten, Europa en Japan. De rest wordt binnenlands geconsumeerd. Verder neemt de winery zijn verantwoordelijkheid op het vlak van het milieu. De wijn is 100% biologisch. Zonder uitzondering zijn alle wijnen van een zeer verantwoord Europees niveau met een lichte flirt naar Bordeaux.

Beste uit de proeftest

  1. De Yarden Blanc de blancs 2009 van uiteraard 100% Chardonnay, ontwikkelt zich prachtig in een groot glas. Fris zuur in combinatie met aroma’s van honing en brioche. Mooie zachte mousse in een wijn die zich uitstekend leent voor de combinatie met alles wat uit de zee komt.
  2. Gamla, ooit een Joodse stad op de Golan Hoogte, is de naam van de andere reeks wijnen van de Winery. Uit deze reeks proef ik een Riesling. Niet te vergelijken met zijn duitse neef, maar een bijzondere variant uit een heel ander klimaat. Abrikoos en grapefruit voor een strakke Riesling die misschien wel wat mineraliteit mist, maar wel de typiciteit van deze druif heel goed weergeeft.
  3. Yarden Katzrin Chardonnay 2016: In deze wijn proeven we de Franse invloeden van Victor’s opleiding. Deze krachtige Chardonnay met duidelijke houtrijping kan wedijveren met een mooie Bourgogne. Hij kan nog wel even liggen om het hout meer te laten integreren. Maar ook nu al zeer gastronomisch inzetbaar. De wijn heeft fijne bitters en aroma’s van ananas en grapefruit.
  4. De Yarden Cabernet Sauvignon 2014 komt als mooiste uit de vergelijking met de Yarden varietal wijnen van syrah en de sangiovese. Krachtig en kruidig, van op en top rijp fruit. Niet zwaar en zwoel maar redelijk direct in zijn expressie van zwart fruit en peper. Wederom zeer elegant houtgebruik.
  5. Iets heel anders: de Yarden Frozen Gewürztraminer 2016. Een intense dessertwijn met smaken van sinaasappelzest, wit steenfruit en het zo typische ‘Gewürz’aroma: lychee. Aanrader bij het dessert, of de politiek incorrecte maar o zo lekkere foie gras.

 

 

 

 

 

Share

Geef een antwoord