Chenin blanc, een veelzijdige smaaksensatie

Wijn van één druif voor het kerstdiner?    

 Het hele kerstdiner met wijn van één druivenras, de chenin blanc. Dit is een waanzinnig veelzijdig druifje, want hij laat zich proeven in een mousserende, een droge en een zoete variant. Dus bij het aperitief schenk je een Crémant de Loire, de mousserende chenin. Bij het hoofd en voorgerecht kies je voor een mooie strak droge variant, fantastisch bij een riviervis met een neutrale saus of, nog lekkerder, coquilles Saints-Jacques. Maar ook bij vlees past hij geweldig, bijvoorbeeld bij kalfsvlees (blanquette de veau) Zelfs bij gevogelte combineert de chenin prima. En daarna een stukje kaas, de combinatie met het kaasje uit de Jura, de Mourbier was absoluut bijzonder. Maar vooral voor de liefhebbers van een zoet dessert komt het goed. De zoete chenin is bijvoorbeeld bijzonder smaakvol bij een een zelfgemaakte abrikozentaart. Voilá, meteen het dessert voor het kerstdiner..

slide
slide
slide
slide
slide
Prev
Next

Niet sexy

Een van de mooiste AOP’s voor een zoete Chenin is Savennières middenin de Anjou. Voorzitster van de deze AOP is Evelyne de Pontbriand van Domaine Closel. Een dame die onvermoeibaar de wijnen van deze bijzonder plek op de kaart blijft zetten. Want zoete wijn, ook al is deze nog zo spannend en bijzonder, is niet sexy. Niet in Frankrijk, en ook niet in Nederland. Zo jammer, want het is anders, heerlijk frivool en een complete sensatie voor je smaakzintuigen. En mijn persoonlijke quilty pleasure. Maar dan wel dan de zoete variant uit de Loire regio Anjou- Saumur. Daar maken de betere producten wijnen met een combinatie van spanning, concentratie en houdbaarheid. De verassing van deze wijnen is de prachtige balans met de zuren van de wijn.

Wijn met veel gezichten

Het is Chenin blanc op zijn allerbest. Afkomstig uit maar een paar dorpen zoals Savennières en Quartz de Chaume. Met power, intensiteit en bijzonder complex. Geen logge zoetheid, nee, het zuur is verpakt in veel volheid en volmaakt in balans met het restzoet en de alcohol

Het is beendroog, vederlicht en tegelijk romig in de mond, met veel lengte. Hartig en mild zoet tegelijk. Honing, gember, specerijen en tropisch fruit.  Je proeft zure bes maar ook zoete ananas, je bespeurt honing én de specifieke mineraliteit uit de Loire.  Het is een mond vol intrige en spanning. Het is een heel boek aan wijn.

Hoe zoet?

Chenin is een franse klassieker, en hét witte vlaggenschip van de Loire. Het is een kameleon onder de wijnen, er kunnen zeer uiteenlopende typen wijn van gemaakt worden. Eigenlijk net als die andere klassieker de riesling, want hij is goed voor stille droge, halfzoete, zoete en edelzoete en mousserende wijnen. De chenin is heel gevoelig voor de edele rot, het is daarom mogelijk om deze druif te oogsten in verschillende plukgangen bij uiteenlopende stadia  van rijpheid en latere zoetheid van de wijn. Daar maken ze gretig gebruik van in Anjou-Coteaux de Loire, Bonnezeaux, Coteaux de l’Aubance, Coteaux de Saumur, Coteaux du Layon, Coteaux du Layon Villages, Coteaux du Layon 1er Cru Chaume, Montlouis-sur-Loire, Quarts de Chaume en in Savennières

Vijf maal geproefd:

 

Domaine Cady Cheninsolite € 17,- (http://anderewijn.nl/wijn/Domaine_Cady_Cheninsolite.php  Zoete aanzet, daarna rollen de zuren eroverheen. Kracht, gekonfijte abrikoos, noten en een lekker zuurtje. Bijzonder complex. Er is iets hout te proeven tijdens de bijzondere lengte. Een wijn met een dubbel karakter, krokant met een zachte kern.

Domaines de la Bergerie, Les Pierres Girard 2015 (AOC Anjou Blanc)                                 € 15,50 https://www.wijnwinkel.com/sous-la-tonnelle-2016-copy.html Een uitgesproken Chenin die naast smaken van gekonfijte abrikoos en perzik uitgesproken bitters en een bijzondere afdronk heeft. Geplukt in diverse gangen.

Domaine Baumard Clos du Papillon 2011 € 29,95 (https://www.degoudenton.nl/domaine-des-baumard-savennieres-clos-du-papillon-2011 Krakende mineraliteit in combinatie met wit fruit en acaciahoning. Loepzuiver en in balans, een maaltijd op zich.

Domaine du Closel Savennières ‘Clos du Papillon’ 2011 € 32,50 (www.cwines.nl/domaine-du-closel-savennieres-clos-du-papillon-201.html) Prachtige balans met zuren, met veel lengte Een feestje in de mond tropisch fruit, een laag honing en drupje azijn.

Domaine Baumard Quartz de Chaume grand cru 2010 € 35 (0.38cl) (https://www.degoudenton.nl/baumard-quarts-de-chaume-1-2) Iets meer frisheid en elegantie in deze wijn die een fantastische balans heeft met het zuur en zoet. Gekonfijt citrusfruit, Van 40 jaar oude stokken op een schistbodem.

 

 

 

Share

Geef een antwoord