Budgetbubbels

Shopping budgetbubbels voor Flair

Beeld: Iris@dutchandfamous.com

Zoek voor ons de leukste budgetbubbels voor onder de € 20,- Zo gezegd, zo gedaan. En vervolgens zijn alle bubbels aan een vergelijkende warentest onderworpen door de redactie. De Baumard Carte Turquoise Brut, een crémant uit de Loire € 17,50 (de Gouden Ton) Dit was dé favoriet van de Flairedactie; lekker droog en fris met aroma’s van citrus en groene appel. De nasmaak met een bittertje van amandelen blijft lang hangen in de mond.

Champagne, feestelijk en lekker. En zo’n bubbeltje hoeft zeker niet de hoofdprijs te kosten. De door de redactie Flair geproefde varianten zijn allemaal onder de € 20,- qua verkoopprijs. Maar het is wel zo dat een echt lekkere echte Champagne bijna niet te koop is voor dit bedrag, Dus we proeven andere varianten. Die zijn verkrijgbaar in vele soorten en maten. Bijvoorbeeld een Cava, dé bubbel uit Spanje of Prosecco de Italiaanse variant. Wel eens gehoord van een Crémant uit Frankrijk? En dan zijn er nog rosé varianten.  Of voor wie geen bubbels in het hoofd wil, een alcoholvrije versie.

Crémant of Cava:

Crémants of Cava zijn mousserende dranken die precies hetzelfde gemaakt worden als  Champagne, namelijk volgens de ‘methode traditionelle’ maar niet zo genoemd mogen worden. Alleen de bubbels die echt afkomstig zijn uit het Champagne gebied, mogen Champagne heten. Crémants komen uit verschillende gebieden uit Frankrijk, bijvoorbeeld de Bourgogne, de Loire, of de Jura en zijn vaak erg lekker. Gemaakt van dezelfde druivenrassen als de Champagnes; Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay. Bovendien is de prijs zodanig dat het bijna elke dag feest mag zijn. Voor de Cava uit Spanje geldt hetzelfde. Cava betekend kelder, dé plek waar de bubbels gemaakt worden. Prosecco komt uit Italië en heeft een iets minder serieus bubbelgehalte vanwege een ander productieproces.

Even uitleggen; hoe komen de bubbels er nou in?

Het bubbelproces heel kort uitgelegd: Gewone wijn wordt gebotteld en er wordt een mengsel van suiker, oudere wijn en gist toegevoegd. Binnen 8 tot 10 weken onstaat er koolzuur door een chemisch proces met de wijn. Die koolzuur zorgt dus voor de bubbels. Daarna moet de mousserende drank nog 15 maanden blijven liggen om op smaak te komen, te rijpen. Vervolgens worden de resten gist verwijderd en wordt de Crémant, Champagne of Cava definitief gebotteld.

 

(Extra)Brut, sec en demi-sec. Deze termen zeggen iets over de zoetheidsgraad van de mousserende drank. Brut of Brut Nature is heel droog (zonder suikers) en het gaat dan van Sec, Demi-Sec tot Doux. De laatste is ronduit zoet. Als de bubbel bijna klaar is, wordt er een mengsel van wijn en suiker (liquer d’expéditon) toegevoegd. De hoeveelheid suiker in dit mengsel bepaald dus het type wijn. Om een idee te hebben; in een Brut zit 15 gram suiker per liter. Dit is ook meteen de meest verkochte soort bij Champagnes.  Een extra brut heeft 0 gram suiker. En een Doux bevat meer dan 50 gram suiker per liter wijn.

 

FLAIR

 

Geproefde bubbels

1. Bonne Nouvelle alcoholvrije sparkling rosé: € 6.50 (Hema)  Iets zoetige en fruitige bubbel. Fris zoetige bubbel met wat frambozen smaak.

2: Baumard Carte Turquoise Brut, een crémant uit de Loire € 17,50 (de Gouden Ton) Dé favoriet van de redactie; lekker droog en fris met aroma’s van citrus en groene appel. De nasmaak met een bittertje van amandelen blijft lang hangen in de mond. Echte aanrader!

3: Marsigny Crémant de Bourgogne Blanc de Noir Brut € 10,49 (C1000 en Jumbo Supermarkten) De Bourgogne ligt in de buurt van de Champagne, dus qua smaak zijn er overeenkomsten. Deze Crémant heeft wervelende belletjes  en je proeft  zachte, witte vruchten en wat citrus. In de neus; iets van toast en wat noten.

4. Olivella Ferrari Cava Brut € 7,49 (Dirk111) Mooie Spaanse bubbel die smaakt naar fruit zoals appel, peer en perzik.

5. Rotari Method Classico, €14,95 (www.wijnadvies) Lichte en elegante Italiaanse rosé bubbel. Niet al te strak, maar fruitig met zachtrood fruit (aardbeitjes en frambozen) en milde zuren. Fijne lang aanhoudende mousse. Aangenaam bittertje dat de wijn net wat meer diepgang geeft. Middellange afdronk. Volgens de Flair redactie een goeie tweede plaats.

6. Merotto Prosecco DOC Treviso Colmolina, € 11,95 (Henri Bloem) Dé favoriet van hoofdredactrice Femmigje.  En hij is dan ook lekker, een sappige, mondvullende bubbel met de frisse geur van appels en exotisch fruit.

7. Very Fizz alcoholvrije rosé met grapefruit. € 4,99 (Castel bij AH). De grapefruit springt je glas uit bij deze aromatische mousserende drank. Fris en zacht, een aanrader voor geheelonthouders die wel van fruitig houden.

8. Crémant van Ackerman X-Noir Brut rosé € 12,99 (Mitra) Je proeft nuances van kers en appel, gecombineerd met een prettige zuurgraad en een fijne mousse.
  Erg lekker als aperitiefwijn bij vishapjes

9. Puklavec & Friends, demi-sec Sparkling Muscat Ottonel €  9,99 (Jumbo Supermarkten) Bubbel uit Slovenië, ook zeer geschikt lekker als aperitief. Muskaat, munt en en rozen in de wat zoetere smaak. Ook fijn bij niet te zoete desserts . En je kunt hier wel een extra glaasje van op, hij bevat maar 10% alcohol.

10. Faber Alcoholvrije rosé € 4,49 (Gall&Gall) Als het dan toch zonder alcohol moet, dan maar de Faber rosé: frisse rosé met een goeie melange van perzik en zoetheid. Lekker vol van smaak en daardoor ook heerlijk als aperitief.

Share

Geef een antwoord