Le nouveau Beaujolais est passé

Beaujolais; lichtvoetig, fruitig en soms een beetje streng. Het is absoluut een van mijn favoriete wijnen uit La douce France. Je kent deze wijn vast wel, al was het alleen maar omdat er jarenlang veel te doen was over de lancering van de Beaujolais Nouveau op de derde donderdag van november. Ook dit jaar was het weer raak. Maar er is meer dan deze Beaujolais Primeur. Probeer eens een van de tien cru’s.

slide
slide
slide
slide
slide
slide
Prev
Next

Zelf ben ik al lang geleden gestopt met het drinken van de primeurversie. De reden; de wijn is nog niet af. Net geoogst, snel gebotteld en nog lang niet op dronk. Niet optimaal dus, en in het ergste geval strak, schraal en zurig. Persoonlijk word ik daar niet blij van en blijkbaar vonden meer mensen dit. Ooit heel populair en vandaag zo goed als onbekend bij het grote publiek. Helaas deed de primeur de reputatie van Beaujolais in ieder geval geen goed.

De tien cru’s

Jammer, want Beaujolais is eigenlijk een echt bijzondere rode wijn. Gemaakt van de gamay, een druivensoort die niet massaal wordt aangeplant in de hele wereld. Eigenlijk alleen in het Beaujolais-gebied en daarnaast een beetje in de Loire. De ene Beaujolais is de andere niet, er is veel verschil tussen de wijnen uit dit gebied met wel tien verschillende subgebieden; dorpen die hun naam aan de wijn gaven. Allemaal andere wijnen want ze hebben geen van allen hetzelfde terroir. Van noord tot zuid zijn dat de AOC’s : Saint Amour, Juliénas, Chénas, Moulin-a-Vent, Fleurie, Chiroubles, Morgon, Régnié, Brouilly, en Côte de Brouilly. Allemaal met hun eigen typiciteit. Er zijn 3 importeurs die ze allemaal in huis hebben zijn: Beaujolaiswijnen,  Colaris en Wijnen uit de Beaujolais

Neem nou bijvoorbeeld een Fleurie

Fleurie is gelegen in het noorden van het Beaujolaisgebied, en beslaat slechts acht vierkante km. 180 producenten maken samen genoeg wijn om meer dan 5,5 miljoen flessen per jaar te vullen. Uniek aan deze AOC is de unieke bodem. Deze bestaat uit roze graniet en zorgt voor de typische lichte en aromatische smaak van de wijnen uit deze streek. Bloem- en fruitaroma’s: iris, bosviolen, rozen, rood fruit en het zoete van een rijpe perzik. Combineer dat met een de serieuze ondertoon van mooi gesmolten hout en je hebt een elegante wijn met body. Een van de mooiste voorbeelden die ik onlangs proefde was de Cuvée de La Brirette, les Moriers van Château les Moriers

Miss Vicky Wine

Deze wijn kreeg ik van Anne Victore Jocteur Monrozier, roepnaam Miss Vicky Wine. Deze dame vertegenwoordigt het enthousiasme van de boeren om de kwaliteit van de wijnen over het voetlicht van de nieuwe generatie wijnconsumenten te brengen. Wijn uit Frankrijk, en in het bijzonder uit de Beaujolais, is best wat ondergesneeuwd onder de imposante hoeveelheden wijn met een totaal ander karakter uit de nieuwe wereld. Die zijn ook lekker, maar missen net dat ene ‘je ne sais quoi’. Dat frisse, iets frivole wat de wijnen Beaujolais wél hebben.

Wat eten we bij Beaujolais?

Klassieke wijn&spijscombinatie: Beaujolais met een schotel koude vleeswaren (Charcuterie) geflankeerd door cornichons en uitjes. Of met bijvoorbeeld tapenade. Door zijn sappige frisheid combineert Beaujolais ook heel goed met peperige bladgroenten als rucola en waterkers. Kijk eens naar de waterkerssalade met confit. Gekoeld ook heel lekker bij Coq au Vin of Boeuf Bourguignon.

Morgon en Fleurie geproefd: Lars Daniels proefde een mooie selectie wijnen van Nederlandse importeurs uit Morgon en Fleurie. Bekijk hier zijn favorieten.

 

Share

Geef een antwoord